Kalender

Duivensport in de picture

Nationale Dagen 2017
De nationale dagen in Rosmalen zitten er weer op. Vele sportvrienden uit het noorden hebben een bezoek gebracht aan de Nationale Dagen.

Ledencongres
Bijzonder was wel het Ledencongres op zaterdag 9 december om 14.00 uur. Deze was live te volgen via internet en werd gepresenteerd door Hans van der Veer en ons spraakwonder Jannes Mulder.
Je kon via een kahoot quiz (PresenterWall online) je mening geven via je mobiele telefoon over 14 stellingen die de duivensport nu en in de toekomst aangaan.
Het Ledencongres is de basis van een nieuw democratisch proces in onze duivensport. Bijzonder was het om deze eerste bijeenkomst bij te wonen. Hier wordt duivengeschiedenis geschreven!!!
Jannes en Hans gingen prima inhoudelijk in op de stellingen en er was een leuke chemie tussen beide. Over elke stelling werden weer liefhebbers uit het publiek geïnterviewd. De zaal zat niet vol, maar hopelijk is in de toekomst de zaal te klein.

Het was vrij donker in de zaal, daarom zijn de foto’s wat minder goed van kwaliteit.

Opening door NPO-voorzitter Maurice van der Kruk:

p1

p2

Postduivensport op inventaris Immaterieel erfgoed.

Sinds zondag 10 december is de postduivensport officieel immaterieel erfgoed. Het staat nu op de ‘inventaris immaterieel erfgoed’.
De opzet van immaterieel erfgoed is om gewoontes van vroeger die men koestert en nu nog doet en vooral levend wil houden voor de volgende generaties.
Zo moet een Erfgoedzorgplan gemaakt worden en initiatieven ondernemen om het immaterieel erfgoed levend te houden.

Hub Wetzelaer van de ZLU was ooit initiatiefnemer voor de aanvraag. De NPO heeft de aanvraag samen met de ZLU ingediend.
Het certificaat is ondertekend door NPO-voorzitter Maurice van der Kruk en de ZLU-secretaris Hub Wetselaer.
Bij de ondertekening was Pieter van Rooij, adviseur erfgoedzorg bij het Kenniscentrum Immaterieel Erfgoed aanwezig. Hij heeft het traject tot aan de ondertekening begeleid.
Het tekenen van het certificaat gebeurde zondag 10 december tijdens de Nationale Dagen van de NPO.

p3

Van links naar rechts: Hub Wetzelaer, Pieter van Rooij, Maurice van der Kruk

p4

Ook omrop Fryslân was geïnteresseerd in dit nieuwsfeit. Simon Kuipers was maandag 11 december live te volgen op de Friese radio om 12.15 uur en ‘s avonds op de Friese tv. Tevens is Simon geïnterviewd door de Leeuwarder Courant.

SJK