Training
Voordat een duif zo'n lange vlucht kan vliegen moet hij eerst getraind worden. Meestal wordt dit door de liefhebbers zelf gedaan. De liefhebbber brengt de duiven dan eerst een klein stukje weg zodat ze leren het hok terug te vinden en erin te gaan. Daarna brengt de liefhebber de duiven steeds verder weg totdat ze uiteindelijk ver genoeg hebben gevlogen om aan een wedstrijd mee te doen.
Inkorven
Liefhebbers die mee willen doen aan een vlucht, moeten de duiven die ze willen laten vliegen eerst inkorven. Het inkorven gebeurt in het clubgebouw van de postduivenvereniging. In het clubgebouw worden alle duiven die meedoen geregistreerd en in speciale korven gedaan. Als alle duiven in de korven zitten worden ze opgehaald door de vrachtwagen die ze naar de lossingsplaats brengt.
Het vervoer
Duiven worden na het inkorven bij de het duivengebouw opgehaald en naar de lossingsplaats gebracht. Voor meer informatie over het vervoer zie de pagina "Het wagenpark".
De lossing
Als de duiven opgehaald zijn bij de duivenclubs weg rijden de chauffeur en convoyeur met de duiven naar de lossingsplaats. Op de lossingsplaats wordt er door de convoyeur gebeld naar de lossingscommisie wanneer ze kunnen gaan lossen. De lossingscommisie houd het weer in de gaten en wannneer het weer goed lijkt te zijn worden de duiven gelost.
Soorten vluchten
De eerste vluchten in het seizoen zijn voor de "oude duiven". Oude duiven zijn duiven die zijn geboren in het vorige kalenderjaar of eerder. Vanaf juli zijn er ook vluchten voor jonge duiven. Jonge duiven zijn duiven van het zelfde kalenderjaar.
Behalve het verschil tussen vluchten voor jonge en oude duiven, zijn er ook vluchten met verschillende afstanden.
CATEGORIE | AFSTAND |
---|---|
Vitesse | < 300 km |
Midfond | 300 - 500 km |
Fond | 500 - 800 km |
Marathon | > 800 km |
Duiven worden meestal gekweekt op een speciale categorie vluchten. Hierdoor zal een duif die gekweekt is voor de fond het niet winnen tegen een duif voor de Vitesse in een Vitesse vlucht.
Ringen
Duiven krijgen als ze een jong zijn allemaal een ring, deze ring is voor elke duif uniek en staat op naam van de liefhebber. Op deze ring staat hoe oud een duif is en een nummer om te achterhalen van wie de duif is. Ook krijgt een duif een chip als hij mee gaat doen aan wedstrijden. Dit kan een losse chip zijn die aan de ring wordt vastgemaakt of een aparte ring die de duif om krijgt.Tegenwoordig gebruiken de meeste liefhebbers een zogenaamde duivenklok. Deze klok registreert hoe laat een duif thuis is van een vlucht en dan kun je ook zien welke duif er thuis komt. Dit komt doordat de duiven over een antenne lopen als ze thuis komen en dan geeft de antenne een signaal door aan de klok dat de duif thuis is.
Prijzen
Bij een wedstrijd valt er meestal wat te winnen zo ook bij de duivensport. Wanneer een duif snel thuiskomt krijgt de liefhebber veel punten en als hij laat thuiskomt weinig. En wie uiteindelijk de meeste punten heeft heeft gewonnen. Er zijn vele competities zo is er een landelijke competitie, een competitie per provincie, een competitie per regio en een competitie per club.