Drachten, 20 maart 2023

In het afgelopen decennium bestonden er in Drachten twee duivenverenigingen: P.V. De Rode Doffer (0256) met een clubgebouw aan de Noorderdwarsvaart 167-B en P.V. Vice Versa (0259) met een clubgebouw een paarhonderd meter verderop in dezelfde straat, op nummer 84-E. Met ingang van dit seizoen gaan beide verenigingen, inclusief het NIC Drachten, onder één dak wonen in het gebouw aan de Noorderdwarsvaart 167-B. Seizoen 2023 werken we samen een fusieplan uit. We zijn voornemens om per 1 januari 2024 een nieuwe vereniging op te richten. Liefhebbers uit de wijde omtrek zijn en blijven van harte welkom om bij ons NIC Drachten in te korven! In dit nieuwsbericht iets meer achtergrond over het waarom en het hoe verder.

Hoe het begon

Al enkele jaren werd er wel eens gesproken over de mogelijkheden van “samenwerken, samenwonen of samengaan”. Twee verenigingen met elk zo’n twintig leden in dezelfde plaats. Twee besturen, twee gebouwen, twee energierekeningen, en de duivenwagen die twee keer stopt in dezelfde straat. Zou het niet verstandiger zijn elkaar op te zoeken? Eén en ander kwam in 2022 in een stroomversnelling terecht toen het huurcontract van P.V. Vice Versa ten einde liep en de verhuurder alleen tegen onhaalbare condities een nieuwe huur wilde aangaan. Het bestuur van Vice Versa kwam terecht in een jaar van moeizame onderhandelingen met de verhuurder. Er werd door de Vice Versa juridisch advies ingewonnen, er werden gesprekken gevoerd met de wethouder en er werd gezocht naar alternatieve locaties. Ook ging het bestuur van de Vice Versa een open gesprek aan met het bestuur van de Rode Doffer over de vervelende situatie. In deze gesprekken groeide er aan beide kanten veel enthousiasme om samen verder te gaan. Zo werd de nood een deugd.

Het besluit

Na een paar vervolggesprekken in het najaar van 2022 hadden we als besturen helder hoe we dit konden aanpakken: zo snel mogelijk bij elkaar intrekken (tijdelijk twee verenigingen in één gebouw), het seizoen 2023 benutten om een fusieplan te maken, en dan per 1 januari 2024 statutair een nieuwe vereniging oprichten met het gebouw aan de Noorderdwarsvaart 167-B als clublokaal. Een deel van de leden was direct enthousiast over de toekomstmogelijkheden van dit plan. Een ander deel moest in meer of mindere mate afrekenen met gevoelens van teleurstelling, achterdocht of oud zeer. Maar stemming over dit plan kon opvallend snel op unanimiteit rekenen in beide verenigingen. Er gaat een golf van enthousiasme en positiviteit door de verenigingen.

Aan de slag

De afgelopen maanden is het gebouw aan de Noorderdwarsvaart 167-B door een groep leden van De Rode Doffer rigoureus opgeruimd, schoongemaakt en opgeknapt. Het is een groot gebouw, met een eigen parkeerplaats en in eigendom. Vroeger zaten er twee duivenverenigingen in het gebouw. Het deel van de voormalige vereniging De Nachtvliegers (opgeheven in 2010) gaat dienst doen als inkorfzaal waar 3 tot 4 inkorfploegen tegelijkertijd kunnen werken. Daarin is ook een nieuwe computerruimte afgetimmerd waar de computerfunctionarissen hun werkzaamheden rondom de klokken en het berekenen van de uitslagen doen. Het bestaande deel van De Rode Doffer blijft de hoofdzaal met de bar. Begin maart zijn de spullen van P.V. Vice Versa verhuisd. De komende weken worden de punten op de i gezet en dan gaan we los met het inkorven voor de eerste training.

Toekomst

Het komende seizoen werken we samen een fusieplan uit. We zijn voornemens om per 1 januari 2024 een nieuwe vereniging op te richten waarin ook de vermogens van beide verenigingen in terecht komen. We maken ook een plan om na het komende seizoen het gebouw verder aan te passen en op te knappen zodat het weer jaren mee kan. Ons gezamenlijk streven is een professionele, gastvrije en gezellige vereniging. Niet alleen voor de circa 40 spelende hokken uit Drachten en omgeving, maar ook voor gastinkorvers uit de wijde omtrek. Marathonspelers uit Noord-Nederland blijven van harte welkom om bij NIC Drachten in te korven. We kunnen alle merken kloksystemen verwerken. Graag tot ziens aan de Noorderdwarsvaart 167-B in Drachten!

Mochten er vragen zijn n.a.v. dit bericht, kunt u ons op onderstaande mailadressen bereiken.

Namens beide besturen,

Willem Dam
Secretaris P.V. De Rode Doffer
pvderodedoffer@gmail.com

Albert Winkel
Secretaris P.V. Vice Versa
pv-viceversa@live.nl

Schrijf je nu in op de nieuwsbrief

Ontvang de eerstvolgende events, de uitslagen, uitgelichte forum berichten en nieuws.