28-5-1936       31-5-2019 
                                                                                                Erelid van onze afdeling

                                                                                              

Joost werd geboren in Sintjohannesga. Thuis was er de bakkerij, van Dijk’s roggebrood. Vanaf zijn 12e waren daar ook al de duiven. Na zijn trouwen met Janke trokken ze via Oudeschoot naar Heerenveen. Joost begon als vrachtwagenchauffeur maar ging al snel werken als vertegenwoordiger in dranken, zoet- en rookwaren. Toen hij 65 werd en kon stoppen, deed hij dat niet, tot rond zijn 70ste ging hij nog parttime de baan op.

De ouderen onder ons kennen Joost vooral als bestuurder in de duivensport. Hij was een bestuurder van de oude stempel: het bestuur bestuurt en niet de leden doen dat. Over een groot aantal onderwerpen in de duivensport had hij een uitgesproken mening. En dan bedoel ik dat letterlijk.

Natuurlijk had hij respect voor andere meningen maar na discussie bleef hij vrijwel altijd bij de zijne. Bekend is bijvoorbeeld dat hij tijdens de afdelingsvergaderingen nog altijd pleitte voor 1 vlucht per weekend. Hij was jarenlang afdelingsbestuurder bij de afdeling Friesland, tevens was hij lossing coördinator. Na de fusie met de afdeling K in 1996 is hij gestopt als afdelingsbestuurder. Verder was hij een van de mannen van het eerste uur van rayon ‘Frisia’ en jarenlang voorzitter. En daar was natuurlijk zijn club ‘de Witpen’ in Heerenveen. Daar hanteerde hij jarenlang de voorzittershamer en bij zijn afscheid werd hij benoemd tot erelid.

In de duivensport heeft hij vele successen gekend. Kampioenschappen en asduiftitels op club-, afdelings- en ook op landelijk niveau. Een bekende duif uit het verleden is de ‘Vuile Vale’. Vorig jaar nog vloog zijn jaarling, de ‘207’, nog 3x 1 in de club, tevens kopprijzen in de afdeling op de verste dagfondvluchten. Dit alles met een klein bestand, dat de laatste jaren vrijwel geheel bestond uit duiven van de familie van der Pasch. Hij was een voorbeeld hoe je met een beperkt aantal duiven toch leuk mee kon doen!

In het vliegseizoen maar meestal in het stille seizoen trok Joost er op uit. Naar zijn vrienden in Noord-Limburg, naar Olympiades, naar Eenhoksraces, naar de vieringen van ‘De Duif’ in België. Meestal met een of meerdere sportvrienden, Joost was overal bekend in de duivenwereld. We hadden het laatst nog over de reis naar de duivenbeurs in Kassel eind oktober. Dat moet maar weer’, zei Joost. ‘Ik heb er nog nooit een gemist’. Kassel wordt dit jaar voor de 30e keer gehouden…Natuurlijk waren er in het stille seizoen de vergaderingen en de feestavonden.Die werden samen met Janke bezocht.

Ruim 2 jaar geleden is Janke plotseling overleden. Een hele klap voor Joost. Maar realistisch als hij was, pakte hij al snel de draad weer op. Tot steun was er de familie, de kinderen en kleinkinderen en natuurlijk zijn vrienden. Tijdens dit seizoen zat hij weer vol plannen, de dagfond, zijn lievelingsvluchten kwamen er aan. Op 27 mei kreeg hij een herseninfarct. In het ziekenhuis werd hij nog 83. Maar al snel werd duidelijk dat herstel er eigenlijk niet meer in zat. Op vrijdag 31 mei is hij in bijzijn van zijn familie overleden.

Velen van ons hebben met het heengaan van Joost een echte (sport)vriend verloren!

Namens het afdelingsbestuur en leden Afd.Friesland '96.

Schrijf je nu in op de nieuwsbrief

Ontvang de eerstvolgende events, de uitslagen, uitgelichte forum berichten en nieuws.