Onderstaande brief is vandaag naar het NPO bestuur verzonden.


Geacht bestuur, beste Ben, Onlangs hebben we het verzoek gedaan Limoges te kunnen vervliegen als eerste marathonvlucht, deze was opgenomen in ons concept-vliegprogramma van de afdelingen 10 en 11. In het Nationale programma is deze vlucht niet opgenomen, maar vanuit ons contact hebben wij opgemaakt dat we deze vlucht bij genoeg belangstelling wel kunnen organiseren. Daarom hebben we als afdelingen 10 en 11 Limoges geprogrammeerd op 10/11 juli en ook de VNCC heeft de vlucht toegevoegd aan haar programma. Op de vraag of op deze vlucht ook jaarlingen ingekorfd mogen worden, hebben we van uw bestuur een ontkennend antwoord gekregen. Als bestuur van Afdeling 11 vinden we dit een zeer merkwaardig besluit, wat bovendien zonder enige inhoudelijke toelichting is meegedeeld. We begrijpen dat uw bestuur net in functie was ten tijde van dit besluit en vinden het ook vervelend om hierover meteen in de pen te klimmen. Echter, het antwoord is dermate onbevredigend dat we dat nu toch doen. Op onze vraag (via onze secretaris) wat de achtergrond van dit besluit is, heeft Frank Marinus ons geantwoord op 19 juni:
Het voorstel om geen jaarlingen te spelen op een aantal Marathonvluchten is aan de orde geweest in november 2011.
Er lag een voorstel om 3 landelijke vluchten te gaan organiseren en 2 sectorale vluchten.  Dit is destijds aangenomen.
De eerste vlucht was St.Vincent. De argumentatie om geen jaarlingen te spelen op de 3 nationale vluchten was de volgende:
 
Om liefhebbers in het noorden gelijke kansen te geven ten opzichte van de zuidelijke liefhebbers en het diervriendelijke karakter
te behouden is deze maatregel noodzakelijk.
 
Het spelen van jaarlingen op deze vluchten is afzonderlijk in stemming gebracht op deze vergadering en afgewezen.
 
De afdelingen gingen destijds voor St. Vincent ( de eerste marathonvlucht.) ook nog marathonvluchten plannen en daar wilde men wel jaarlingen op toelaten.
 
Daar is een NPO bestuursbesluit overgenomen dat er tot en met de eerste Marathonvlucht St. Vincent geen jaarlingen gespeeld mochten worden.
Dit is gepubliceerd en dit laatste besluit is niet meer herroepen.
 
Met vriendelijke groet,
Frank Marinus
Het is gezien het uitzonderlijke karakter van dit jaar, vanwege de verlate start door de corona-crisis, inderdaad zo dat deze Limoges voor St. Vincent plaatsvindt, om precies te zijn 1 weekend eerder.
Echter, normaalgesproken is St. Vincent een vlucht in het derde weekend van juni, terwijl dat nu bijna een maand later is. De motivatie om toch vast te houden aan het argument ‘voor St. Vincent’ is dan ook lastig te begrijpen. 
In de praktijk betekent dit dat als liefhebbers niet mogen inkorven op Limoges, dat zij dat of op Perigueux zullen doen (120 km verder) twee weken later, of dat zij wachten tot Bergerac waarop al deze jaarlingen vergevorderd zullen zijn in de rui. Daarnaast telt deze vlucht niet voor de nationale kampioenschappen, zodat er ook geen sprake is van ongelijke kansen voor het noorden ten opzichte van het zuiden. 
In de reglementen is verder niets opgenomen over dit besluit van november 2011 en eveneens ontbreekt een duidelijke motivatie van wat met het ‘diervriendelijke karakter’ wordt bedoeld. Voor ons in ieder geval aanleiding om hierover een voorstel in te dienen op de najaarsvergadering van de Ledenraad. 

Voor dit moment vragen wij uw bestuur om tijdens de bestuursvergadering vanavond dit besluit te heroverwegen. Gezien de geheel andere situatie voor dit jaar kan het gaan om een uitzondering, waarbij dan de discussie over dit onderwerp later verdere discussie plaats kan vinden.

Gezien de voorbereidingen voor de vlucht (veel van deze jaarlingen zitten nu op stand voor 11 juli) vragen we u spoedig te laten weten wat u besluit.

Vriendelijke groet,

Namens bestuur Afdeling 11 Friesland’ 96

Wiebren van Stralen
Voorzitter 

Schrijf je nu in op de nieuwsbrief

Ontvang de eerstvolgende events, de uitslagen, uitgelichte forum berichten en nieuws.