In een volle zaal (38 vd 55 verenigingen ?) in MFC de Wier in Ureterp zijn de belangrijkste onderwerpen voor onze afdeling besproken en een aantal besluiten genomen. We vatten ze hieronder kort samen, in de notulen komt het hele verslag.

Mededelingen
Er wordt stilgestaan bij Vogelgriep, Fraudezaak Jubbega, Actualiteiten Vervoer en Helmstedt:

  • Vogelgriep: op dit moment nog geen zicht op uitzonderen van postduiven bij een vervoersverbod.
  • Fraudezaak: korte toelichting van het verloop van de zaak, uitspraak ISR wordt binnenkort verwacht. In de Voorjaarsvergadering komt bestuur met toelichting over inkorfprocedures.
  • Vervoer: Hoge dieselprijs zorgde voor €9000 meerkosten en korte toelichting klein vervoer.
  • Helmstedt: Prijzen zijn in de zaal aanwezig. Vlucht leverde een tekort op van €1500.

 

Voorstellen Afdeling (bijlage, overzicht van aantal vervoerde duiven en ledenverlies)

Contributie 2023:
Voorstel aangenomen. Vastgesteld op €30 per lid. Jeugd lager bedrag.

Minimumaantal leden Basisvereniging:
In de Reglementen NPO staat dat er tenminste 12 leden moeten zijn, dit gerekend over een periode van 3 jaar. Aan de hand van twee voorbeelden wordt het dilemma geschetst: Lemmer en De Dowejager (fusievereniging Kootstertille & Harkema). Lemmer heeft al 3 jaar minder dan 12 leden, maar nu in de systemen ineens 15. In de zaal wordt toegelicht dat opheffen van de vereniging betekent dat een deel met de sport stopt, wat ook zonde is. Daarom zijn familieleden ook lid gemaakt. Echter, er worden niet méér duiven ingekorfd en het aantal inkorvende leden stijgt ook niet. Uitstel van executie dus, al hoe begrijpelijk ook. Een andere oplossing is om samen te werken of te fuseren zoals b.v. tussen de Dôwetile Kootstertille en de Postjager Harkema deden, wat geresulteerd heeft in PV de Dowejager. Dit dilemma hebben we dus als verenigingen maar ook als Afdeling. Het afdelingsbestuur kiest voor de stap vooruit, samenwerken en later fuseren.


Toekomstbestendige rayonindeling:
Uitgangspunten worden over het algemeen breed gedragen. Voorstel besluitvorming is akkoord: eerst regiobijeenkomsten en daarna een Extra ALV om de indeling vast te leggen. Tijdens regiobijeenkomsten worden ook vervoer en samenwerking met Afdeling 10 meegenomen als onderwerp. De grenzen van de nieuwe concoursgebieden zullen aangegeven worden met coördinaten (GPS) zodat ieder lid kan zien waar men is ingedeeld.

Vervoer:
Voorstel om te investeren in automatisch lossen kan op instemming rekenen. Dat geldt ook voor meetapparatuur. Vervoerscommissie gaat een totaalplaatje presenteren op de voorjaarsvergadering. Hierin wordt ook de samenwerking met afdeling 10 en lagere mandbezetting meegenomen. Presentatie in de vorm van een kostprijs per duif voor 3 alternatieven; alles in eigen hand (1), huidige samenwerking (2) en vergaande samenwerking (3).

 

Vervoersschema:
Na inbreng van de verenigingen wordt een aangepast vliegprogramma aangenomen:

  • De eerste 2 midfondvluchten (M19 en M20) worden veranderd in Etrouengt, inkorven op vrijdag en afdelingslossing.
  • Marche en Etrouengt (J33 en J34) worden ook afdelingslossingen.


Routekaart Samenwerking met Afdeling 10:
Er is veel steun voor een vergaande samenwerking als het gaat over organisatorische zaken (bijv. vervoer, financiën, website), maar een fusie wordt nog als een te grote stap ervaren. Oproep uit de vergadering is om de voor -en nadelen op een rijtje te zetten voor de volgende ALV. Bestuur benadrukt dat de kiesmannen ook zelf zaken kunnen benoemen waarvan ze vinden dat die behouden moeten blijven. Urk heeft dat bijvoorbeeld benoemd als het gaat over een goede zondagsregeling.

Ledenraad NPO
De kiesmannen zijn tegen de begroting van de NPO, er zijn teveel zorgen over een te groot financieel risico door de Olympiade en discussie met rekenaars/softwareleveranciers. Ook wordt nadrukkelijk gevraagd om de situatie van de vogelgriep bij het bestuur aan te kaarten. In de huidige situatie gaan liefhebbers stoppen met de hobby. Daarnaast wordt gevraagd om de afspraken over vlieglijnen duidelijk te communiceren (lijn Roodeschool-Parijs en wat ervoor in de plaats is gekomen).

Verkiezingen
De kascommissie is opnieuw benoemd. Willem Wagteveld en Richard de Vegt zijn officieel benoemd. Wiebren van Stralen is herbenoemd. Marcel van Zanden is afgetreden.

Bijlage

Schrijf je nu in op de nieuwsbrief

Ontvang de eerstvolgende events, de uitslagen, uitgelichte forum berichten en nieuws.