Het zal niemand ontgaan zijn dat we als afdelingsbestuur een grote controle hebben gehouden of de entlijsten in orde zijn bij onze leden.
Voor ons was het opduiken van een niet geregistreerde - dus illegale - entstof tegen paramyxo de aanleiding om accuut over te stappen op deze aanpak.
Ook de recente uitbraak van paramyxo bij een liefhebber in Oldenzaal droeg bij aan de urgentie voor ons bestuur om te handelen. 
We hebben onze aanpak nauw afgestemd met het NPO-bestuur en via berichten aan alle leden en verenigingen hebben we dit op 13 juni in gang gezet.
Gelukkig hebben alle verenigingen hun medewerking verleend en is in een recordtijd een pakket van ruim 700 entlijsten ingestuurd naar entlijst@friesland96.nl 
Er ging veel tijd in zitten om alles te controleren, mochten er nog fouten ingeslopen zijn dan kunnen we dat de komende week nog oplossen.
In dit bericht lichten we toe hoe we gehandeld hebben en wat we tegen zijn gekomen. Tenslotte kijken we vooruit op de natoervluchten.
 
Wat vooraf ging
We hadden als bestuur eerder bij de NPO nagevraagd hoe we op moesten treden tegen het enten van duiven door niet bevoegde personen en die vraag ook gesteld in de Ledenraad. 
Meerdere signalen dat er duiven geent werden door liefhebbers die vaccin opgestuurd hadden gekregen was daarvoor de aanleiding. 
Los van het feit dat dit een overtreding is van Nederlandse en Europese wetgeving, brengt het ook risico’s met zich mee dat de entlijsten niet voldoen aan de interne regelgeving van de NPO. 
Het lastige is dat in onze reglementen de verantwoordelijkheid voor controle van entlijsten een getrapte verantwoordelijkheid is. De liefhebbers moeten zich aan de regelgeving houden zoals die in de wetgeving staat.
Verenigingen controleren de entlijsten op juistheid en volledigheid, Als de entlijsten door de vereniging goedgekeurd worden, dan is het voor een afdelingsbestuur lastig om te bewijzen dat er niet volgens de regels gewerkt wordt. 
De vereniging is immers verantwoordelijk voor de controle van de entlijjsten, het beheer van de duiven in de Cloud en de bestanden in het programma van de rekenaar. 
Als afdeling vragen we van iedere vereniging een entverklaring, waarin het verenigingsbestuur verklaart dat ze alle entlijsten gecontroleerd hebben en er alleen duiven ingekorfd worden die zijn geënt. 
Deze entverklaringen bundelen we in een bestand wat onze vervoerder mee heeft als hij met onze duiven in het buitenland rijdt. 
Het kan gebeuren dat instanties in België of Frankrijk vragen om inzage in deze gegevens en als we die niet kunnen tonen dan kan het transport geblokkeerd worden. 
Als instanties de indruk hebben dat de entverklaringen niet in orde zijn zou dat zelfs kunnen betekenen dat de duiven in beslag genomen worden en we ze niet weer terugzien. Dat laatste willen we als bestuurders natuurlijk niet riskeren!
Toen we een entlijst onder ogen kregen waarop het vaccin Hipraviar AP vermeld stond gingen de alarmbellen af en hebben we alle verenigingen gevraagd de entlijsten naar ons op de sturen. 
Daarnaast hebben we in een steekproef 8 verenigingen gecontroleerd door telkens met 2 bestuursleden op bezoek te gaan om de entlijsten te controleren.
 
Wat we binnenkregen
Allereerst kunnen we stellen dat het overgrote deel van de entlijsten die zijn ingestuurd door onze verenigingen keurig aan de regels voldoen. Vaak is een entlijst gebruikt die is geprint vanuit Compustam, waardoor de duiven meteen op volgorde staan (handig met invoeren in Winver). Of het standaardformulier van de dierenarts of NPO is gebruikt, waarop ook een serienummer staat (handig om op kopieën te controleren). Dan staan de volgende gegevens correct vermeld:
  • Volledige ringnummers van de duiven
  • De entdatum (zowel door de liefhebber als de dierenarts)
  • De gebruikte entstof en het batchnummer
  • De liefhebber en de dierenarts hebben getekend (natte handtekening). Soms ook nog 1 of meer stempels van de dierenarts(praktijk).
We kunnen vaststellen dat tenminste 75% van alle entlijsten die ingestuurd zijn aan deze voorwaarden voldoet.
 
De meest geconstateerde fout is dat de liefhebber de entlijst niet heeft getekend. Daarnaast zagen we met regelmaat blanco regels op de entlijst. 
De liefhebber en de dierenarts hebben dit open gehouden zodat eventueel later nog ringnummers toegevoegd kunnen worden. Dit is absoluut niet toegestaan. 
Duiven die op het moment van enten niet ingevuld zijn, moeten later (opnieuw) geënt worden en op een nieuw formulier ingevuld met daarbij alle benodigde gegevens. 
Tenslotte waren er de nodige fouten met entstof en batchnummer. Soms een foutje bij het opschrijven. Driemaal troffen we een entlijst aan die in Nederland niet is toegelaten. 
Naast eerdergenoemde Hipraviar, waren dat entstoffen van Chevita (Dld) en Biowet (PL). 
In totaal staan er bijna 30.000 jonge duiven in ons bestand van ruim 700 liefhebbers. 
Hiervan zijn door ons bestuur 22 entlijsten afgekeurd (ruim 3%). Deze liefhebbers mogen de eerste vlucht voor de jonge duiven niet meedoen. 
137 entlijsten (20%) waren gedateerd na ons eerste bericht van 13 juni. 
We hoorden van dierenartspraktijken in de regio’s waar we de meeste afgekeurde lijsten tegenkwamen, dat ze het extreem druk hebben gehad met enten. 
Ongetwijfeld waren er veel liefhebbers die nog moesten enten, omdat ze niet wisten dat dit tenminste 14 dagen voor de wedvluchten gedaan moet zijn. 
We weten echter ook dat veel liefhebbers hun duiven de afgelopen weken opnieuw hebben laten enten. 
 
Het vervolg
We rekenen erop dat de onbevoegde personen die duiven enten nu hebben begrepen dat dit moet stoppen. Belangrijker nog, we verwachten dat onze leden voortaan naar een dierenarts gaan om hun duiven te laten enten en weten hoe je een entlijst hoort in te leveren. 
Verreweg de meeste doen dit goed, dus wij denken dat iedereen dit kan. 
Binnenkort start de natoer. Daarop gaan naast jonge duiven natuurlijk ook weer oude duiven mee. 
We zullen als afdelingsbestuur gericht een aantal verenigingen aanschrijven om ook de entlijsten van oude duiven naar ons op te sturen zodat wij deze ook kunnen controleren. 
In de bijgevoegde afbeeldingen twee entlijsten van dezelfde liefhebber. Links de meest gekopieerde entlijst van Friesland, waarvan we vele exemplaren hebben aangetroffen bij de controle en die we allemaal hebben afgekeurd. 
Rechts een correcte entlijst van dezelfde liefhebber. Uiteraard hebben we de privacy-gevoelige gegevens verwijderd. Ook de handtekening die er wel opstond is weggegumd voor dit bericht.
 
Het bestuur

Schrijf je nu in op de nieuwsbrief

Ontvang de eerstvolgende events, de uitslagen, uitgelichte forum berichten en nieuws.