Als besturen van de afdelingen 10 & 11 hebben we behoefte aan een toelichting na de zeer moeizaam verlopen vluchten vanuit Sens en Sittard van dit weekend.
Zowel de liefhebbers, chauffeurs en convoyeurs als lossingscommissie zijn wekelijks met de beste bedoelingen in touw voor onze duiven. Dit alles om de vluchten zo goed mogelijk te laten verlopen.
Toch kan het gebeuren dat er ondanks die goede intenties een vlucht slecht verloopt zoals nu het geval is. We vinden het belangrijk dat we hiervan leren en er open over communiceren.

Lossing Sittard
Voor beide vluchten hebben we vooraf advies is ingewonnen bij het IWB. Op basis van dit advies wisten we dat de aanwezige bewolking en het matige zicht een vroege lossing op beide losplaatsen in de weg stond. Op basis van weerkaarten wadeze bewolking zichtbaar die parallel aan onze vlieglijn lag. Westelijk hiervan is vroeger gelost dan oostelijk ervan. Ondanks voldoende zicht en weersomstandigheden die goed waren heeft dat naar verwachting de duiven gehinderd onderweg naar huis. De verwachting was dat bewolking weg zou zijn als de duiven zouden thuiskomen maar vooral in het laatste deel van het traject was de bewolking toen nog aanwezig.
 
Lossing Sens
D
e verwachte vliegtijd voor de verste afstanden maakten een lossing voor 11 uur noodzakelijk. Vanuit het IWB werd het advies gegeven om te lossen vanaf 8.30 uur. Het weer op de losplaats was om 8.30 uur nog onvoldoende om te lossen. Alles overwegend heeft de gezamenlijke lossingscommissie, zoals ook haar taak is, besloten om de duiven om 9:30 uur te lossen. Gezien het matige vertrek en het slechte verloop is dit besluit achteraf niet goed geweest. Daarin heeft de aanwezigheid van een frontale zone ten oosten van Sens in de richting van de vlieglijn tot aan Aken ook zeker een rol gespeeld. Deze zone was niet bekend bij de LC ten tijde van de lossing en is pas na analyse van de vlucht waargenomen. 
 
Rethel donderdag wordt Chimay vrijdag
We hopen dat de meeste duiven de komende dagen nog nakomen. Op basis van het verloop van de vluchten van dit weekend passen we de inkorfdag voor komende week aan naar vrijdag 11 juni. We gaan dan naar Chimay i.p.v. Rethel. Hierdoor zijn de duiven een dag langer thuis en is de afstand korter. 
 
Namens het bestuur van de Afdelingen 10&11

Schrijf je nu in op de nieuwsbrief

Ontvang de eerstvolgende events, de uitslagen, uitgelichte forum berichten en nieuws.