18 juni: er is ook vogelgriep vastgesteld in Biddinghuizen. Twee leden van PV Flevoland vallen in de 10-km zone en kunnen ook niet inkorven zolang deze maatregelen van kracht zijn
 
Het is begrijpelijk dat er veel vragen komen over het vervoersverbod door het bedrijf met vogelgriep in Tzum. De teleurstelling van de liefhebbers binnen de begrenzing van de 10 km zone is natuurlijk groot. Daarom een extra bericht, waarin we wat praktische zaken meenemen:
 
 • De 10 km zone is niet letterlijk gemeten met een passer, maar het kaartje laat begrenzingen zien op basis van wegen en water. Dat komt omdat het een vervoersverbod is, gericht op het voorkomen dat er met pluimvee (ook duiven) wordt gereden in het gebied waardoor het virus verspreid kan worden. De grenzen van het kaartje tellen, niet de letterlijke afstand die je bijv. met google-maps kunt meten.
 • Twijfel of je binnen het gebied valt? RVO heeft een interactieve kaart waarop goed in te zoomen valt: https://data.rvo.nl/dierziektenviewer/index.html 
 • De verenigingsgebouwen van Minnertsga en Bolsward vallen net buiten het gebied, Harlingen (2x) en Franeker vallen onder de beperkingen. De afdeling haalt daarom vanavond geen duiven op in die 3 verenigingen, ook niet in Minnertsga omdat die vereniging uit solidariteit met de liefhebbers in het gebied heeft besloten ook niet in te korven. 
 • Ook sommige liefhebbers uit bijvoorbeeld Leeuwarden en Sneek vallen in het gebied. Ondanks dat de vereniging wel inkorft, mogen deze liefhebbers dat dus niet! Omdat we merken dat er liefhebbers proberen elders in te korven terwijl ze dat niet mogen, hebben we gisteravond alle verenigingen geïnformeerd welke sancties wij hiervoor hebben ingezet:
  • De getroffen verenigingen sturen ons een overzicht van de liefhebbers in het gebied
  • Als een liefhebber die in het gebied valt toch inkorft nemen we die niet op in een uitslag en kunnen we een boete opleggen.
  • De vereniging die liefhebbers gelegenheid biedt toch in te korven ondanks het verbod, wordt vanaf volgende week niet opgehaald.
 • Zodra de beperkingen weer opgeheven worden zitten we tegen de start van het seizoen voor de jonge duiven. We zullen proberen extra training in te lassen voor de getroffen liefhebbers om snel weer aan te kunnen haken.
 • Voor de kampioenschappen hebben we nog niet direct een oplossing, we vragen andere afdelingen hoe zij dat hebben opgelost en besluiten binnenkort in het bestuur hoe we dat in onze afdeling willen doen.
 
We hopen voor de getroffen liefhebbers dat ze snel weer mee mogen doen en roepen iedereen op om het hoofd koel te houden. Ga niet met overheden en andere instanties bellen, deze regelgeving is wat het is, daar valt nu niets aan te veranderen.
 
Bestuur Friesland96

Schrijf je nu in op de nieuwsbrief

Ontvang de eerstvolgende events, de uitslagen, uitgelichte forum berichten en nieuws.