'' DE MOOISTE HOBBY DIE ER IS ''       FAMILIE BARTELS UIT TUK

 

Hoe bent u begonnen met duiven?

Ik ben in contact gekomen met de duivensport toen mijn vader opgenomen moest worden in het ziekenhuis voor een ingrijpende operatie. Mijn vader had samen met zijn broer al duiven voor de oorlog. Maar toen mijn vader naar het ziekenhuis moest, was het net het moment dat er met de jonge duiven gevlogen moest worden. Niemand van mijn broes of zussen wilde de duiven verzorgen. Toen heb ik de verzorging maar op mij genomen met adviezen van mijn oom. Dit ging mij redelijk goed af. Alles zoveel mogelijk op tijd.

 

Waarom is duiven houden zo’n mooie hobby?

Toen het inmanden voor een wedstrijd van de duiven begon was ik best wel zenuwachtig, maar wat is het een machtig gezicht en gevoel om de duiven thuis te zien komen een kippenvel gevoel.

Sindsdien ben ik besmet met het duiven virus, zoals men het noemt.

 

Beleefd u de hobby alleen of met uw familie?

Ik heb mijn vrouw leren kennen en zijn in Heino gaan wonen waar we als man/vrouw combinatie zijn begonnen met de postduiven hobby. Hier beleefden we veel plezier aan de duiven en konden ook  goed meekomen met de andere liefhebbers en pakten onze prijsjes. Ook zijn er combinaties geweest met onze zoon en dochter.

We zijn meermaals verhuisd en wonen nu in Tuk (Steenwijk). Ik ben hier combinatie gaan vliegen met onze pleegzoon van 12 jaar als combinatie Bartels-Dorgelo.

We spelen bij de Afdeling : Friesland96

 

Hoeveel duiven heeft u?

We hebben sinds dat we postduiven houden in de winter ±40 duiven en in de zomer komen daar de jonge duiven bij.

 

Wat is er leuk aan in de winter?

De duiven komen hier in de winter niet los i.v.m. de roofvogel, het loslaten begint eerst weer in maart. Toch kun je ook veel plezier aan de duiven beleven in de winter. Er worden tentoonstellingen georganiseerd en er worden jonge duiven geboren. Voordeel in de winter is dat je minder tijd bezig bent met de hobby en meer tijd hebt voor andere dingen

 

Wat is er leuk aan duiven houden in het voorjaar t/m najaar?

Wij genieten op onze manier van de duivensport. En dat is wanneer ze thuiskomen het mooiste is ook nog als er een vroege duif op de plank valt.

Maar je moet wel tegen je verlies kunnen. Wij kunnen goed tegen ons verlies. Natuurlijk zijn er ook momenten dat we bij onszelf denken; hoe kan het nou? Zeker wanneer we zelf het gevoel hebben dat we er alles aan gedaan hebben en onze verwachtingen hooggespannen zijn.

 

Zou je ook duiven kunnen houden als je niet zo’n groot hok kan plaatsen?

De grote van het hok doet er niet zo toe want ook op een klein hok kun je plezier beleven en mooie prestaties neerzetten

 

Zou je iemand anders aanraden om met duiven te beginnen?

Zou het zekers iemand anders aanraden om met duiven te beginnen. Het grote voordeel is dat de hobby grotendeels thuis wordt beoefend. Je kunt er zoveel mogelijk tijd in steken als je wilt. Het is ook een hobby voor het gehele gezin. Om met duiven te beginnen moet je wel van dieren houden en de duiven goed verzorgen.

 

Wat zijn jullie plannen?

Ik moet op dit moment nog wel lange dagen (05.30 tot 18.00 uur) maken van werken en daardoor staat de duivensport op een wat lager pitje. Medio maart dit jaar mag ik met pensioen en zijn van plan om dit jaar weer volop te beginnen met de jonge duiven op de natoer. (Laatste vluchten aan het einde van het jaar, waar jonge en oude duiven tegelijk mee mogen doen aan de wedstrijden)

 

Groetjes,

Comb Bartels-Dorgelo

Schrijf je nu in op de nieuwsbrief

Ontvang de eerstvolgende events, de uitslagen, uitgelichte forum berichten en nieuws.