De Postduif

De Postduif is een bijzondere vogel, die grote afstanden kan overbruggen met wel een snelheid tot 120 Km per uur. Maar wat hem nog meer bijzonder maakt is dat de postduif de weg naar zijn woonverblijf, '' het duivenhok '' terug kan vinden als hij weg wordt gebracht. Overal ter wereld zijn er mensen die duiven houden en wedstijden spelen met postduiven

 

Waar komt de postduif vandaan

De postduif ook wel sportduif genoemd stamt vrijwel zeker af van de rotsduif. Deze rotsduif leeft vooral langs kusten en op zeekliffenn in de middelgebergten. Je komt de rotsduif tegen in landen rond de Middellandse Zee en in Groot-Brittannië.

De geschiedenis van de postduif

Al vele jaren voor de jaartelling, werden in landen als Perzië, Griekenland en Egypte duiven gehouden. Hierdoor kwam er een tamme duivensoort. Deze tamme duiven werden vooral gebruikt voor consumptie. Hierna begonnen  de Romeinen en Grieken de duiven te gebruiken voor het versturen van berichten. 

In de 16e eeuw werden de eerste ‘duivenhokken’ gebouwd. Het waren hokken in de vorm van torens. Deze hokken waren eigendom van de edelen. De meeste jonge duiven at men op. Verder gebruikte men de ontlasting van de duiven om het land mee te bemesten.

De wedstrijden met postduiven is tussen 1815 en 1825 in België ontstaan. Het idee was om duiven te gaan kweken die snel naar hun hok terugkeerden. Vanuit België verspreidde de hobby zich over Europa en ook in Nederland werd het houden van duiven populair.

Het verschil tussen een mannetjes en vrouwtjes duif

Een mannetjes duif wordt doffer genoemd,en een vrouwtjes duif een duivin. De doffer is meestal forser en krachtiger gebouwd dan de duivin. Ook heeft de doffer grotere neusdoppen, een langer borstbeen en bredere slag- en dekpennen.

Lichaamsbouw

Een postduif kan snel en lang vliegen. Dit komt door de lichaamsbouw van de duif welke hier helemaal op aangepast is. Zo zijn de meeste botten van postduiven hol van binnen. Hierdoor is de duif veel lichter. Een postduif heeft ook twee hele sterke borstspieren. Deze spieren gebruikt de duif om de vleugels op en neer te bewegen. 
Ook is de lichaamstemperatuur van vogels heel hoog, namelijk 41ºC. Dat is omdat het vliegen veel energie kost en de duif daarom een hogere verbranding nodig heeft.

Van ei tot vliegende postduif

De postduif groeit heel erg snel. Wanneer een jonge duif uit het ei komt, is het niet veel groter dan een duim en weegt het ongeveer 20 gram. Na vijf weken weegt de duif al 300 gram en groeit hij ook niet veel meer. 

Een duif is bij de geboorte blind en naakt. De duif is bedekt met een beetje geel dons . De eerste dagen krijgen ze zogenaamde 'kropmelk' gevoerd. Dit is eiwitrijk voedsel dat aangemaakt wordt in de krop van zowel de doffer als de duivin. Na zes dagen gaan de ogen van de duif open. Vanaf dat moment krijgt hij geen kropmelk meer, maar granen. 

Na ongeveer drie weken is de duif zelfstandig en gaat hij zelf eten en drinken. Als ze vier weken oud zijn, beginnen ze te vliegen. Vanaf ongeveer een half jaar zijn de duiven geslachtsrijp
.

Schrijf je nu in op de nieuwsbrief

Ontvang de eerstvolgende events, de uitslagen, uitgelichte forum berichten en nieuws.